klik op de ster(ren) hieronder om een waardering toe te voegen


Nederlandsinkomen.nl
Waardering: 2.9474005804776 sterren
Schaal: 1 tot 5
Aantal beoordelingen: 39278
 • Het gemiddeld inkomen

  Gek genoeg verschilt het gemiddeld inkomen van het modaal inkomen. Bij deze berekening wordt er het totaal verdiende bedrag van de bevolking gedeeld door het aantal inwoners. Het inkomen wordt opgemaakt uit de volgende gegevens:


  Arbeid, inkomen uit eigen onderneming, uitkering inkomensverzekeringen en uitkering sociale voorzieningen.

  Waarom is er een verschil tussen het gemiddeld inkomen en het modaal inkomen?

  Nu denkt u waarschijnlijk, “Waarom ligt het gemiddelde inkomen een stuk lager dan het modaal inkomen?”. Dat komt omdat hierbij wordt gekeken naar de gehele bevolking. In Nederland zijn er natuurlijk ook heel erg veel mensen die niet werken, die halen het gemiddelde inkomen natuurlijk omlaag.


  De inkomsten van de werkende bevolking van Nederland was in 2010 per persoon 34.600 euro. Als je gaat kijken naar het gemiddelde inkomen van de bevolking die niet werkt dan kom je uit op 18.400 euro per persoon. Deze inkomsten zijn genomen per jaar, dus niet per maand.

 • Inkomen hoogopgeleiden bijna het dubbele van dat van laagopgeleiden

  Volgens het CBS is het inkomen van de hoogopgeleiden onder ons bijna het dubbele van dat van de laagopgeleiden. Ongeveer 33% van de werkzame bevolking heeft een hoge opleiding genoten. Dit wil zeggen dat ze minimaal een hbo opleiding hebben afgerond. 4 van de 10 werkende mensen hebben een opleiding op een middelbaar niveau afgerond (mbo of minimaal 4 jaar HAVO of VWO). de rest van de werkende bevolking is laagopgeleid.

  werkzame bevolking naar geslacht en opleidingsniveau, 2009

  Het gemiddelde inkomen van een laagopgeleide was in 2009 ongeveer 26.000 euro. Het inkomen van een hoogopgeleide was daarentegen ongeveer 49.000 euro. Het inkomen is dus bijna twee keer zo hoog.

  gemiddeld inkomen naar geslacht en opleidingsniveau, 2009

  bron: CBS