klik op de ster(ren) hieronder om een waardering toe te voegen


Nederlandsinkomen.nl
Waardering: 2.943695837299 sterren
Schaal: 1 tot 5
Aantal beoordelingen: 39926

De verschillende soorten hypotheken

Er zijn een hoop verschillende soorten hypotheken. Hierdoor heb je dus een brede keus en het is dan ook verstandig om een goede overweging te maken wat betreft het kiezen van een hypotheek. Vergelijken is daarbij een van de meest belangrijke aspecten. Door te vergelijken weet je precies wat je kunt verwachten van de hypotheek en vervolgens kun je op basis van het advies van de financieel adviseur en je eigen wensen een keuze gaan maken. Hieronder leggen we de verschillende soorten hypotheken uit.

 

Bankspaar hypotheek

Deze vorm is steeds populairder aan het worden en is ook een van de eerste keuzes die je kunt maken bij het afsluiten van een hypotheek. De SEW of BEW rekening is daarbij rechtstreeks verbonden met de hypotheek. Je spaart geld om vervolgens je hypotheek af te lossen. Iedere maand betaal je dus geen aflossing, maar spaar je middels het banksparen voor de aflossing van je hypotheek. Je bouwt gegarandeerd kapitaal op en kunt zo eenvoudig de hypotheek aflossen. Verder zijn de lening en de spaarrekening aan elkaar verbonden. Je kunt deze dus vaak niet los van elkaar uitzoeken. Het is een hypotheek met weinig risico, biedt een hoop zekerheid en dat is altijd prettig bij een dergelijke grote lening.

 

Aflossingsvrije hypotheek

Er zijn ook hypotheken bij die pas aan het einde van de looptijd afbetaald hoeven te worden. Je kunt dan kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek of een lijfrente hypotheek. Je lost gedurende de looptijd van de lening helemaal niets af. Het voordeel daarvan is dat je maximaal kunt genieten van de hypotheekrenteaftrek omdat de rente in verhouding een stuk hoger is. Dat komt omdat de schuld volledig gelijk blijft gedurende de looptijd. Aan de andere kant kun je met een aflossingsvrije hypotheek maar voor 75% van de executiewaarde een woning kopen. Bovendien is de overheid niet erg blij met de hypotheekvorm en biedt dan ook om die reden minder belasting voordeel voor deze hypotheekvorm.

 

Verplichte aflossing tijdens looptijd

Naast aflossingsvrije hypotheken heb je natuurlijk ook hypotheken waarbij je maandelijks verplicht bent af te lossen. Denk aan een lineaire hypotheek of aan een annuïteiten hypotheek. Bij een lineaire hypotheek los je af middels een rechtlijnig schema en zorg je ervoor dat de hypotheek gelijkmatig en gegarandeerd wordt afbetaald gedurende de looptijd. Bij een annuïteiten hypotheek zorg je ervoor dat de maandelijkse kosten altijd gelijk blijven. Echter ga je maandelijks steeds meer aflossen en steeds minder rente betalen. Echter kun je niet maximaal genieten van de hypotheekrenteaftrek met de annuïteiten hypotheek. De rente die je betaald neemt namelijk gedurende de looptijd af en daarmee daalt je hypotheekrenteaftrek ook.

 

Vrijwillige aflossing tijdens looptijd

Er zijn 5 soorten hypotheken waarbij je niet verplicht bent om af te lossen. Dat zijn de:

 

1. Beleggingshypotheek

2. Effectenhypotheek

3. Levenhypotheek

4. Spaarhypotheek

5. Hybride hypotheek

 

Je mág aflossen maar dat is niet verplicht. Als je niet aflost kun je maximaal genieten van de hypotheekrenteaftrek. Je zou kunnen sparen of kunnen beleggen om uiteindelijk genoeg kapitaal op te bouwen om de hypotheek af te betalen. Bij dergelijke hypotheken loop je wel een verhoogd risico en dat kan niet iedereen financieel opvangen. Het is dus afhankelijk van je situatie en van je eigen wensen natuurlijk welke hypotheek je kiest.

 

Wil je graag meer weten over geld lenen? Je kunt direct een lening aanvragen bij Veiligonlinegeldlenen.nl